csoportkép

(Lengyelország, 2018.09.25. 10:18)

Elértük a célt!


Elértük a célt!A tizedik helyen ért célba a Lengyel Rallyn a Herczig Norbert – Ferencz Ramón páros, és ezzel 2018-ban befejezte az európa-bajnoki szereplését. A MOL Racing Team versenyzői ismét rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek, és pontszerzéssel fejezték be a szezont.

Tavaly még világbajnoki futam volt a Lengyel Rally, és az idei pályák jelentős része akkor is szerepelt a programban, így a kihívás is világbajnoki szintű volt, az ERC hetedik versenyén. A Lengyel Rally a MOL Racing Team számára az idei hatodik és egyben utolsó futamot jelentette, mert az év elején kialakított menetrendben nem szerepelt az olaszországi, és a szezonzáró lettországi verseny. Az év utolsó futama viszont ismét eddig nem tapasztalt körülményekkel várta a magyar kettőst.

Ennyire gyors murvás futamon még sosem versenyeztünk. Extrém gyorsak voltak a pályák többször is előfordult, hogy másodperceket voltunk a levegőben. Ráadásul a talaj is szokatlanul laza volt, ilyen mély nyomban sem autóztunk még” – ecsetelte Herczig Norbert a 15 gyorsasági szakasz nehézségeit.

A pénteki napon remekül indult a Lengyel Rali. A kvalifikáción az eddigi legjobb eredményt érte el a páros, az ötödik helyen végeztek, és így jó rajtpozíciót tudtak választani. Az esti első gyorsaságin pedig tovább javítottak, és az idei Európa-bajnok Lukyanuk mögött második időt autóztak. Norbi így megérdemelten kapta meg a születésnapi tortáit, nemcsak a csapat, hanem a verseny szervezői is felköszöntötték őt hiszen ezen a napon volt a születésnapja. A szombati napon aztán fordult a szerencse, a piros-fehér-zöld Skoda Fabia rögtön az első gyorsaságin tett egy nem tervezett látogatást az egyik pálya melletti kiskertben.

Egy szűk balosban nagyon mély volt a nyom, én pedig meghúztam a kéziféket, ami hiba volt. Túlfordult az autó, a kanyar belső ívén leromboltunk egy fakerítést, és egy család kertjében kötöttünk ki. Egy pillanatra megijedtem, hogy megsérült a hajtás, de szerencsére ki tudtunk kecmeregni, és több mint egy perces hátránnyal folytatni tudtuk a versenyt. Utóbb belegondolva, lehet, hogy amiatt történt az eset, mert az előző jobbosban egy bálát kellett szűken kerülni, és nehezen fordult az autó. Valószínűleg azért próbálkoztam a következő kanyarban a kézifékkel, mert nem akartam ott is időt veszíteni, de most már látom, hogy hiba volt” – mesélte a történteket Herczig Norbert.

A nap hátralevő része a felzárkózással telt, a 17. helyről kellett a mezőny nyomába eredni. Norbi többször is elmondta a gyorsaságik végén, hogy picit megtépázta az önbizalmát a kis kertjárás, és azt is szem előtt kellett tartaniuk, hogy továbbra is a célba érkezés a legfontosabb, felesleges kockázatvállalás már nem fért bele a szombati napba. Szívós munkával, top 10-es időket autózva a nap végére stabilan a 10. helyen állt a MOL Racing Team párosa. Ez a pozíció azonban azt is jelentette, hogy vasárnap elsőként kell rajtolniuk, így rájuk hárult a takarító szerep. Az első körben ezt a feladatot is sikerült végrehajtani, tíz másodpercet faragtak a hátrányukból a kilencedik helyezetthez képest, ám a 13-as gyorsasági majdnem szerencsétlenül alakult számukra.

Egy féktávot követően derékszögben kellett volna balra befordulni, de picit rövidebb lett a féktáv, és amikor meghúztam a kéziféket az autó hátulja lecsúszott az útról, és magával rántotta az autót és átfordultunk a tetőn.  Szerencsére miután átfordultunk négy kerékre érkeztünk, a motor sem állt le, így azonnal mentünk tovább, nem veszítettünk túl sok időt  – mondta Herczig Norbert, és ezek után a hátralevő két gyorsaságit már hiba nélkül teljesítették, így végül a tizedik helyen fejezték be a Lengyel Ralit.

„Felemás futam volt a szezonzáró. Végigmentünk a versenyen, és ez a legfontosabb, ugyanakkor becsúszott néhány hiba is, ami picit bosszant. Az utolsó versenyeinken már azt éreztük, hogy a tempónk nagyon közel van az élmezőnyhöz, ám ezek a pályák megint annyira mások voltak, hogy nem tudtunk építeni az eddigi tapasztalatokra. Az élen állók ilyen szakaszokon is komoly rutinnal rendelkeznek, és ez meg is látszott az eredményeken, mert jól láthatóan szétszakadt a mezőny. Ez is bizonyítja, hogy jó döntés volt, az idei évet a tanaulásnak szentelni, mert ezen a szinten kellenek a kilométerek. Most is csak az utolsó gyorsaságikon éreztem azt, hogy jobban tudok figyelni az autóra, de már a verseny végén láttam, hogy mi lesz az, amit jövőre biztosan másképp állítunk majd be az autón. Összességében azonban elégedett vagyok, a nehézségek ellenére pontszerző helyen értünk célba, kétszer is talpra álltunk – másodjára szó szerint is -  és hasznos tapasztalatokat gyűjtöttünk” – összegzett Herczig Norbert. 

Lengyelországban csak az idei versenyszezon ért véget, de a munka tovább folytatódik a MOL Racing Teamnél. Következik a tapasztalatok kiértékelése, és hétfőtől már megkezdődik a felkészülés a 2019-es Eb szezonra. Kíváncsian figyeli majd a csapat, az utolsó lettországi verseny eredményeit, mert ott dől majd el az év végi helyezésük. A munka mellett ünneplésre is jut idő, hiszen a legmerészebb várakozásokat is túlteljesítve, a hat futamból kettőt a dobogón fejezett be a MOL Racing Team Skoda Fabiájával Herczig Norbert és Ferencz Ramón.

Az idei utolsó versenyösszefoglalót pedig a köszönetnek kell zárnia. Köszönet a támogatóknak, akik bíztak a csapatban, és köszönet a szurkolóknak, akik minden futamon ott álltak a csapat mögött, buzdították a versenyzőket a közösségi oldalakon, vagy személyesen a pálya szélén. Köszönet azoknak, akik lengették a magyar zászlót, és ezzel mindig egy kis plusz lendületet adtak. Megyünk tovább, ezzel a lendülettel!

A Lengyel Rally végeredménye:

1. Nikolay Gryazin / Yaroslav Fedorov – Skoda Fabia 1:53:43.5
2. Jari Huttunen / Antti Linnaketo – Hyundai i20 +8.3
3. Chris Ingram / Ross Whittock – Skoda Fabia +2:17.6
4. Fabian Kreim / Christian Frank – Skoda Fabia +2:43.2
5. Mikolaj Marczyk / Szymon Gospodarczyk – Skoda Fabia +3:27.0
6. Lukasz Habaj / Daniel Dymurski – Skoda Fabia +3:33.6
….
10. Herczig Norbert / Ferencz Ramón – Skoda Fabia +6:10.2

A Rali Európa-bajnokság versenyei:

2018. március 22-24. – Azores Airlines Rally – 6. hely
2018. május 3-5. – Rally Islas Canarias – 11. hely
2018. június 1-3. – Acropolis Rally – 2. hely
2018. június 15-17. – Cyprus Rally – 3. hely
2018. július 20-22. – Rally Di Roma Capitale
2018. augusztus 24-26. – Barum Czech Rally Zlín- kiesés
2018. szeptember 21-23. – Rally Poland – 10. hely
2018. október 12-14. – Rally Liepaja

 

Bajnokság állása

ERC csapat

Pozíció Csapat Pontszám
- - -

Bővebben

ERC pilóta

Pozíció Név Pontszám
- - -

Bővebben

FACEBOOK

© 2006-2020. MRT, Herczig Norbert és Ferencz Ramón

ERC versenynaptár (2020)

 

Rally Di Roma Capitale » 2020.07.24 - 26
Rally Liepāja » 2020.08.14 - 16
Azores Airlines Rallye » 2020.09.17 - 19
Cyprus Rally » 2020.10.16 - 18
Rally Hungary » 2020.11.06 - 08
Rally Islas Canarias » 2020.11.26 - 28

TÁMOGATÓINK

Letöltések

Letölthető dokumentumaink eléréséhez kattintson ide!